Повечето от използваните дезинфектанти в домовете ни съдържат алкохол, хлор, хлорни съединения и т.н. След почистването се образуват химически изпарения в околната среда, които дишаме ние и нашите деца за определен период от време. Щетите, причинени от тези химически изпарения в белите дробове, са доста високи, а дезинфекцията е ограничена до мястото, където сме използвали химикалите.

Озонът осигурява хигиенни условия дори на места, които не са достъпни, поради неговата газова форма. Той също така се превръща в чист кислороден газ след дезинфекция и не създава никакви вредни отпадъци, изпарения или химикали. Озоновият газ осигурява не само отстраняване на миризмата в жилищното пространство, но и дезинфекция на околната среда. В приложенията е възможно автоматично и ръчно да се озонира газ в околната среда.

Остатъците от пестициди в плодовете и зеленчуците, които купуваме, са голяма заплаха за нашето здраве. Озонирана вода за измиване на плодове и зеленчуци ще унищожи бактерии и остатъци от пестициди. В същото време срокът за съхранение на плодове и зеленчуци се удължава, тъй като се премахват бактериите, които причиняват гниене. Няма нужда от използване на оцет или дезинфектант на основата на хлор, тъй като използването на озон не оставя никакви остатъци, така че няма нужда от вода за изплакване. Зеленчуците и плодовете ще бъдат напълно здрави и хигиенни.

Риба, приготвена в кухнята,печенето и готвенето на различни ястия създават трайни миризми вкъщи. Чрез проветряване не можем да премахнем тежката миризма от цигари от пердетата, мебелите, стените. Непрекъсната или случайна смрад от тоалетната и банята дразнят дори и след използването на дезодоранти и освежители за въздух, защото те само маскират временно.

Благодарение на озона, тези миризми, които не могат да бъдат премахнати с дни, са напълно унищожени за минути. Чрез способността му за окисляване той действа незабавно и премахва миризмата за кратко време. Озонът унищожава разпространяващи се във въздуха чрез кашлица и кихане, газообразни бактерии и вируси и така се предотвратява възможността за заболявания. Според проучване проведено в училищата, при употребата на озон, процентът на заразяване на деца е по-нисък със 70% – 80%.