Лято е. Всички предпочитаме да сме на плажа или край басейна.

Колко опасни обаче могат да са басейните и защо все повече се предпочита озонирането за почистването на водата в тях, отколкото използването на химически дезинфектанти.
Ще започнем с това, какво причиняват химическите препарати върху здравето на хората.

Хлорните и дори солевите системи имат потенциал да дразнят кожата, очите и дихателните пътища на къпещите се. Затоплени басейни или минерални извори с хлорни дезинфекционни системи могат да бъдат вредни, тъй като порите на кожата се отварят от топлата вода и хлорът може да бъде „погълнат“ от тялото. Тези вещества са известни канцерогени. А раздразнението, което усещат плувците, е реакцията на организма към тях.

Химикалите се намират не само във водата, но и хлорираните странични продукти се отделят в зоната на басейна. Тялото реагира на тези токсични химикали чрез кожни и алергични реакции, зачервяване на очите и други симптоми като кашлица, хрипове, пристъпи на астма и други сърдечно-респираторни проблеми. Миризмата на хлор е много силна и неприятна, но и нездравословна за много хора.

Плувците често отказват да плуват в хлорирани басейни, а олимпийските и обществените басейни в повечето държави обикновено са озонирани по тази причина.

Според Агенцията за опазване на околната среда във водата може да има повече от 700 различни органични продукти и отпадъци от плувци. Озонът може да окисли повечето от тях много бързо. Той също така окислява метали като желязо и манган, както и връзките на много замърсители, произвеждащи цветове, като разлагащи се листа и трева.Защо олимпийските басейни в Сидни бяха дезинфектирани с озон?


Използването на озона в олимпийските басейни започва през 1996 г. на Олимпиадата в Атланта, когато група германски плувци отказват да влязат в плувните басейни.

Какво е накарало тези високо дисциплинирани спортисти да организират този протест на едно от най-престижните събития в света?
Германците са добре запознати със здравословните проблеми, причинени от използването на хлор в плувните басейни. Дори най-добре поддържаните басейни, използващи хлора като основен дезинфектант, произвеждат токсични странични продукти, които всъщност застрашават човешкото здравеКакво правят, за да се реши проблемът в Атланта?

Прибавят озон към системата за филтриране на басейна и игрите продължават.
Четири години по-късно австралийците решават басейните им да бъде дезинфекцирани с озон и биват похвалени за чистотата на водата. Плувците от световна класа хвалят басейна на Сидни като един от най-бързите басейни в света.

Озонът се използва за пречистване на води от края на 1800 г. Озоновите системи се използват в световен мащаб от средата на 1900 г. Повечето европейски басейни вече се озонират. И с добра причина. Дезинфекцията на водата се подобрява драстично. Многобройни изследвания са доказали, че озонът е много по-бърз дезинфектант от хлора. Озонът е един от най-ефективните бактерициди на измеримите елементи на земята и често действа за секунди. Убива бактерии, вируси, спори, мухъл, плесен, гъби, амеби и кисти. Той елиминира E. coli, giardia и други по-малки бактериални щамове и убива почти всички известни форми на вируси във вода и въздух, включително вируса Ебола и резистентни към хлор патогени. Едно проучване, което показва, че озонът за басейните е по-добър от хлора, е свързан с бактериите Е. coli. Когато 0.1 mg / L озон влезе в контакт с бактериите, той успява да го унищожи напълно за по-малко от 12 секунди.

Всички се чувстват комфортно в озонирани басейни –  без зачервяване на очите и главоболия, без кожни проблеми, без силната хлорна миризма, а къпещите се с дихателни проблеми могат да дишат свободно и без проблем.

Преди да организираме почивката си е добре да потърсим информация и за почистването на водата в басейните. Особено ако имаме малки деца или членове от семейството с повишена чувствителност към микроорганизми или препарати.

Лятото е прекрасно и ще е още по-прекрасно, когато сме сигурни и за здравето си!