Озонът, като резултат от академични проучвания, се използва в текстилния сектор и съпътстващите сектори от много години. Освен финансовите изгоди от факта, че се използва като заместител на химикалите, употребата се увеличава поради високата му степен на окисление в сравнение с други химикали и това, че не оставя негативни следи в околната среда.

Ако разгледаме употребата на озон в текстилния и съпътстващите го сектори, се доказва, че озонът се използва успешно за избелване на цвета и създаването на апликации върху нишки и платове, за премахване на дефектни багрила от дънков плат, също така за изчистване на отпадната вода, което се счита за голям проблем в сектора.Употреба на озон по време на избелване цвета на нишки и платове

Като силен и активен оксидат, озонът се използва като заместител на натриев хипохлорид, натриев хлорид и водороден пероксид по време на предварителното третиране и избелване на памучни тъкани и продукти.

Тъй като при използването на озон не остават отпадъци както при употребата на други химикали, той не вреди на околната среда, ефективен е при ниски температури и е много изгоден за предварителното третиране в текстила.Употребата на озон върху дънков плат

В наши дни озонът се използва за премахване на широко разпространения проблем с премахването на дефектни багрила, който се появява при изпирането на дънкови платове. Възможно е да се преодолее проблема с дефектните багрила - който се появява, когато индиго боята се насъбере около аксесоари като джобове, етикети и съсипва външния им вид, или когато индиго боята се насъбера върху продукта и прави нишките да изглеждат мръсни по време на изпиране с излагане на озон за 5-10 минути по време на изсушаване с помощта на цилиндрични миещи машини.

От друга страна избелването на платове с озон е важно, защото спомага за премахването на токсични химикали и заменя натриевия хипохлорид. Освен това създаването на ефекти върху дънкови платове с помощта на озон е финансово изгодно, защото озонът може да се използва при стайна температура, с което се пести голямо количество енергия.Употреба на озон за почистване на отпадните води в текстилния сектор

Един от най-големите проблеми в индустриалния сектор са отпадъците на предприятията, които представляват заплаха за човека и околната среда. В отпадъците и отпадните води има дективираща роля на отровни субстанции, като в същото време предпазва хората и околната среда. Много индустриални предприятия, въпреки скъпите пречиствателни инсталации, които има, не успяват да пречистят достатъчно ефективно отпадъците. Озонът е най-ефективният и най-евтиният метод сред методите за почистване на отпадъчни води.

Възможно е озонът да се използва за премахване на цвета и насищане с кислород в отпадните води, намалява биологичната тиня в отпадните води на предприятията и за дезинфекция на изхода на пречиствателната инсталация за отпадни води. Озонът осигурява премахване на багрилото в отпадните води до 99%. Озонът къса двойната връзка, отговорна за цвета на молекулите боя и обезцветява отпадните води.